GASTRONOMIE VAN CALPE

 

De traditionele of huiselijke keuken is wat het best de gastronomische cultuur van deze stad aan de Costa Blanca definieert, zo open voor de beschavende invloed, ooit ontvangen van de Feniciërs, Grieken, Carthagers, Romeinen en Arabieren, nu opgepikt door het Europese en internationale toerisme. Men kan zeggen dat we een culinaire schat aan lokale en traditionele gerechten hebben.

 

Het zogenaamde "mediterrane dieet" wordt steeds belangrijker en daarom zijn gerechten als "Cruet de peix", "putxero amb pilotes", of "fideua" vaak te vinden op de menukaarten van onze prestigieuze typische restaurants, die het opnemen tegen meer verfijnde gerechten en onbetwistbaar geaccepteerd worden door de eters.

Rijst is echter de ster van de gastronomie van Calpe. Oorspronkelijk afkomstig uit Azië en in de 8e eeuw door de Arabieren op het Iberische schiereiland geïntroduceerd, is het niet overdreven te spreken van duizend en één rijstgerechten. Droog, bouillonachtig, of met varkensvlees, kip of konijn, met gezouten vis of mediterrane vis, Alicante stijl, "a la marinera", "zwart", met tonijn en garnalen, met konijn en slakken, of gewoon met kleine stukjes kabeljauw, rijst is de koning van onze keuken.

 

Vis is favoriet in het dieet van de streek. Bezoekers die gewend zijn aan een dieet van vlees, passen zich snel aan aan onze visgerechten, een verscheidenheid aan producten uit onze zee. Tarbot gevuld met zeevruchten, heek met langoustine staarten en mosselen, of met glasaal, of tong met garnalen, goudbrasem en zeebarbeel in romig zeesap met zee-egels, escalope gevuld met langoustine, tong met zout, tandbaars met mosselen en glasaaltjes of kreeftenstoofpot, zijn slechts een voorbeeld van wat Calpe te bieden heeft, zoals "Putxero de polp" (octopusstoofpot), "Llauna de Calp" (visstoofpot), of "Guiso de Bull" (gezouten tonijnpens).

 

Niet voor niets is vlees niet te onderschatten in onze keuken. Integendeel, ze hebben een uitstekende kwaliteit en bereiding, zoals eendenborst, lam, kalf, geit, entrecote, konijn of patrijs.

 

Ons gebied heeft ook onbetwiste meesters in worsten, bloedworst, uienworst, rode worst, witte worst, paasworst, knoflookworst, chorizo, sobrassada, huisgemaakte salami en figatell, zijn allemaal producten van ons land die vers en gezouten worden verkocht.

Tot de typische desserts van Calpe behoren vijgen, sultanarozijnen, amandelen, granaatappels, cactusvijgen, typisch bramengebak, druivenbrandewijn, zoete aardappeltaarten, kerstsnoepjes, "arrop i talladetes" en "mona de pascua" (paascake).

 

LLAUNA VAN CALP

 


Ingrediënten: Assortiment vis (1 kg. zeeduivel, 2 makrelen, 2 horsmakrelen, 1 horsmakreel, 2 krabben, 2 zeepalingen, 4 krabben en 4 galeien).

Aardappelen: 1/2 Kg.

Tomaten: 1 stuk

Een theelepel paprika poeder

Knoflook: 1 hoofd

Peterselie: 2 takjes

Zout en saffraan

Vier eetlepels olijfolie.

 

Bereiding: U heeft een aardewerken braadpan, paella schaal of andere ondiepe schaal nodig.

Leg de aardappelen, in niet te dikke plakken gesneden, op de bodem van de braadpan. Voeg vervolgens de vis toe, zodat de hardste vissen (krabben, gamba's) onder de zachte worden geplaatst.

Besprenkel met olie, bedek met water en voeg de gehakte knoflook en peterselie, geraspte tomaat, paprikapoeder, zout en saffraan toe en laat het geheel ongeveer een half uur sudderen.

 





 

SENYORET RIJST

 


Ingrediënten (4 personen):

400 grs. rijst

1 Ñora

1/2 kilo gepelde garnalen

1 Kg. artisjokken

2 rijpe tomaten

2 inktvissen

1/2 zeeduivel

12 mosselen

1 liter visbouillon

olijfolie en zout

 

Bereiding:

Voeg in een paellapan olie toe en bak de inktvis, zeeduivel, garnalenstaarten en tomaat; voeg na het bakken de rijst en saffraan toe.

Vervolgens de eerder bereide bouillon verdubbelen en 10 minuten op hoog vuur koken, daarna het vuur laag zetten tot de rijst gaar is.

 




 

PAELLA VAN ZEEVRUCHTEN

 


Ingrediënten (4 personen):

150 gram inktvis.

8 garnalen, hoe dikker hoe beter.

4 Noorse kreeften even groot of groter dan de garnalen.

12 Clotxinas.

Zoete paprika,

een lepel of het vruchtvlees van 4 ñoras.

Olijfolie 300 grs.

Geraspte of geplette tomaat. 8 lepels.

Saffraan of gele kleurstof.

Rijst, 600 gr.

Knoflook, 2 of 3 tenen, afhankelijk van de grootte.

Visbouillon, ongeveer twee keer zoveel bouillon als rijst.

 

Bereiding:

Snijd de inktvis en pijlinktvis in vierkantjes van 2 cm. Verhit de olie en als deze rookt, bak de garnalen en langoustines gedurende 1 minuut, haal ze eruit en zet ze apart. Voeg vervolgens de inktvis en pijlinktvis toe en bak ze tot ze een lichtgouden kleur beginnen te krijgen. Voeg op dat moment de tomaat en twee fijngehakte knoflook toe en bak goed tot het begint te kleuren, voeg dan de zoete paprika of de pepers toe, roer alles door elkaar en voeg de rijst toe. Voeg vervolgens de kokende bouillon en een halve fijngehakte knoflook toe en laat op hoog vuur koken. Voeg na 10 minuten koken de garnalen, rivierkreeftjes en clotxines toe en laat nog 5 minuten koken, tot de bouillon volledig verdampt is. Sommige mensen voegen een halve gesnipperde ui toe aan de sofrito.30 minuten koken is genoeg voor de bouillon.U kunt een ui en een tomaat of een laurierblad aan de bouillon toevoegen.Hoe lekkerder de bouillon, hoe beter de paella.Als uw budget het toelaat, kunt u ook een paar stukjes kreeft of kreeft en zelfs wat mosselen, stukjes zeeduivel of zwaardvis toevoegen.Als uw budget het toelaat, kunt u ook een paar stukjes kreeft of kreeft en zelfs wat mosselen, stukjes zeeduivel of zwaardvis toevoegen.

 


AMETLLATS

 


Ingrediënten:

Gemalen amandelen: 1/2 Kg

Suiker: 1/2 Kg

Eieren: 4

Citroenschil

Kaneel:

 

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten samen

Maak kleine hoopjes die op een schaal worden gelegd en in de oven worden gebakken.

 


 

ALL I OLI (MET VIJZEL EN STAMPER)



Ingrediënten:

1/4 liter olijfolie

1/2 uitgeperste citroen

1 snuifje zout

5 gepelde teentjes knoflook

 

Bereiding:

Doe de knoflook en het zout in een vijzel en stamper en stamp goed fijn, voeg het citroensap toe en roer terwijl je beetje bij beetje de olie toevoegt tot je een mayonaise hebt.

 


 

SCHELPDIEREN IN ZEEVRUCHTENSAUS

 


Ingrediënten:

1 kg. mosselen

1 ui

Knoflook en peterselie

Zoete rode paprika

Gemalen witte peper

1 eetlepel bloem

1/2 glas wijn

1/2 glas water

Zout

 

Bereiding:

Doe de mosselen in een kom met veel water en een beetje zout om eventueel zand los te maken.

 

Fruit de fijngesneden ui, knoflook en peterselie in een beetje olie, kruid ze met zout en peper en laat ze op een zacht vuurtje garen, voeg vervolgens een beetje zoete paprika toe.

 

Voeg de witte wijn en de mosselen toe, roer ze om zodat ze opengaan en voeg eventueel een beetje bloem toe om ze wat dikker te maken.

 


 

OM DE BESTE APPARTEMENTEN TE HUREN OF TE KOPEN:

https://www.mercasa-calpe.com/

Comentarios