Waarom heet Calpe eigelijk Calpe?

 

Waarom heet Calpe eigenlijk Calpe?

Om dit te weten te komen moeten we een paar duizend jaar terug naar het oude Griekenland. 


Zowel Gibraltar als Calpe hebben een grote rots in zee, en je weet waarschijnlijk niet dat deze twee enorme rotsen iets in gemeen hebben. 











     
Als je Gibraltar ooit hebt bezocht, is het je vast opgevallen dat er veel winkels en apotheken zijn met de naam Calpe, en je hebt je misschien afgevraagd waarom. Omdat het meer dan 600 kilometer verderop ligt, is het vrij ongebruikelijk om winkels te zien die vernoemd zijn naar de stad Calpe.


Nu gaan we je vertellen waarom.


Toen de oude Grieken voor het eerst naar het Iberisch schiereiland kwamen, kwamen ze door de Straat van Gibraltar. De Griekse mythologie vertelt ons dat de Straat van Gibraltar werd gecreëerd door Hercules en het noordelijke deel werd Calpe genoemd, wat Sierlijke Zuil betekent.



Later, toen de Berberse Jab Al-Tarik het zuiden van het Iberisch schiereiland veroverden, werd de rots bekend als de berg van Tarik, vandaar dat de naam Gibraltar afkomstig is van de naam Jab Al-Tarik.



Enkele honderden jaren later, toen de Carthagers van het zuiden naar het noorden van het schiereiland trokken, stichtten ze steden en omdat ze in sommige steden dezelfde namen gebruikten, noemden ze Calpe zo, verwijzend naar de grote gelijkenis tussen de Rots van Gibraltar en de Rots van Calpe. Maar dat niet alles, de stad werd Calpe de Ifach genoemd, wat Calpe van het noorden betekent, vandaar dat vandaag de dag de Peñón de Ifach die naam heeft.


Daarom veranderde Gibraltar zijn naam in de loop der tijd, maar Calpe behield zijn naam door de verschillende beschavingen heen.

En jij? Zie je de gelijkenis?



DE BESTE APPARTEMENTEN VAN CALPE:
https://www.mercasa-calpe.com/

Comentarios