WAT BEZOEKEN IN CALPE - STRANDEN VAN CALPE

 

Stranden in Calpe

In Calpe hebben we een aantal prachtige fijne zandstranden. De twee belangrijkste stranden zijn La Fossa en Arenal die aan weerszijden van de rots liggen. Dan hebben we nog 3 andere kleinere stranden met een speciale charme die een bezoek waard zijn.

Levante – La Fossa Strand

 

 

Met fijn goudkleurig zand en kristalhelder water is dit een stedelijk, rustig familiestrand dat alle voorzieningen biedt voor een goed dagje strand. Vanaf hier kunt u genieten van een origineel uitzicht op de Peñón de Ifach, aan zijn minder bekende kant met kleine overblijfselen van natuurlijke vegetatie die naar beneden glijden tot aan de rand van het strand.

Begrensd door een goed onderhouden promenade vindt u een groot aantal restaurants, ijssalons, pubs en allerlei winkels. In het zomerseizoen is er een aangepaste zone (C/ Llevant met het Hipocampos-gebouw), met diensten die de toegang tot de badzone vergemakkelijken voor personen met beperkte mobiliteit.

Toegankelijk strandpunt: (Altura C/Llevant)

-Periode: van 1 juli tot 30 september

-Openingstijden: van 11.00 tot 19.00 uur

-Reservering vereist: 687 255 974

-Diensten: Zwemzones met hulp van monitoren en uitgerust met amfibische stoel, amfibische kruk, toiletten, douches en aangepaste kleedkamers.

-          Locatie: ten noorden van de Peñón de Ifach in de omgeving van Las Salinas.

-          Lengte: 950 m.

-          Breedte: 40 m.

-          Soort zand: fijn zand.

-          Soort water: kalm.

-          Onderscheidingen: Blauwe vlag

 

 

Arenal – Bol Strand

 

 

Het strand Arenal-Bol heeft meer dan een kilometer fijn goudkleurig zand en transparant water, bezaaid met kleine palmbomen die een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op dit stadsstrand, een van de drukste van Calpe. Het beschikt over een levendige promenade met een breed scala aan diensten, restaurants, cafés, ijssalons, enz. en allerlei winkels in een zeer verzorgde en comfortabele omgeving.

In het zomerseizoen is er een aangepaste zone met verschillende diensten om het baden voor personen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken.

 

 

Toegankelijk strandpunt: (ter hoogte van C/ Irlanda)

-Periode: van 1 juli tot 30 september

-Openingstijden: van 11u tot 19u

-Reservering vereist: 687 255 974

-Diensten: Zwemzones bijgestaan door monitoren en uitgerust met amfibische stoel, amfibische kruk, toiletten, douches en aangepaste kleedkamers.

 

-          Locatie: in het stedelijk gebied van Calpe.

-          Lengte: 1.200 m.

-          Breedte: 40 m.

-          Soort zand: fijn zand

-          Soort water: kalm

-          Onderscheidingen: Blauwe vlag

 

De “Baños de la Reina”     (Baden van de Koningin)

 

 

 

De baai van Calpe, met het waakzame silhouet van de Ifach tombolo, is sinds de oudheid een landschap dat wordt bewonderd en gewaardeerd door de verschillende culturen die sinds de Oudheid deel uitmaken van dit land.

 

De Romeinse archeologische vindplaats van de Baños de la Reina in Calpe is een bevoorrechte kustenclave. Gelegen aan een baai met rustig water, beschut door de Peñón de Ifach, zakt het ook vandaag nog zijn rotsachtige armen in het kristalheldere water van de Mare Nostrum.

 

De zee en het zout vormden de basis en het levensonderhoud van de Romeinse kolonisten in de oudheid, wat leidde tot vloeiende en bewezen handelsuitwisselingen. Deze activiteit bracht een kleine bevolking voort die haar huizen bouwde op de kustduinen, waardoor een selectieve en gediversifieerde stedelijke ontwikkeling ontstond.

Na verloop van tijd en eeuwen van vergetelheid werd de volksverbeelding de opvolger van het oude erfgoed en identificeerde de vlotten als de "baden van de Moorse koningin", de directe oorzaak van het toponiem van de plaats. Als we hieraan het bestaan toevoegen van enkele afvoergalerijen die nu zijn afgesloten, werd de mythe gediend: dit waren de tunnels die zouden leiden naar een mysterieus paleis van waaruit de "Moorse koningin" haar kustbad bereikte. Dit volksgeloof maakt ook deel uit van de belangrijke culturele erfenis van de site.

 

De site van de Baños de la Reina bestaat uit 3 delen:

 

1. Romeinse Vicus   

 

De Romeinse site van Baños de la Reina is een kustenclave die opvalt door zijn prachtige architectonische vormgeving en zijn mozaïeken, en is een van de belangrijkste complexen in zijn soort in heel Romeins Hispania. Hoewel tot op heden slechts 25% van de oppervlakte is opgegraven, is het voldoende om een glimp op te vangen van de omvang van deze Romeinse villae, die 2000 jaar geleden van allerlei luxe waren voorzien. De vlotten die in de kustrots werden gegraven om verse vis aan te voeren gaven de enclave haar naam, een toponiem dat nog steeds in gebruik is.

 

In de 1ste-2de eeuw na Christus werden de eerste huizen gebouwd, een klein thermaal complex dat bekend staat als de "thermen van La Muntanyeta", en een industriegebied waarin de bouw van een uniek uit de rots gegraven waterrad dat de plaats van drinkwater voorzag, opvalt. Aan het einde van de 3e eeuw na Christus werd een weelderige villae gebouwd met een cirkelvormige binnenplaats en een buitengewoon privé-thermencomplex. Uiteindelijk werden in de 5e-6e eeuw de sporen van de bekering tot de christelijke eredienst ontdekt op de plaats, een belangrijk punt in de scheepvaart tijdens de Oudheid, met de bouw van een bescheiden kerk met een doopkapel met Grieks kruis en een aangrenzende necropolis.

 

2. Thermencomplex van La Muntanyeta

 

In 1993 kwamen, als gevolg van de verbouwingswerkzaamheden aan de kuststrook, de resten aan het licht van dit kleine thermale complex met een oppervlakte van 500 m, nu bekend als de "Termas de la Muntanyeta".

 

Bij de opgravingen werden onder meer verschillende bassins en een koudwater natatio (frigidarium) gedocumenteerd, die via drie treden toegankelijk was. Daarnaast waren verschillende ovens verantwoordelijk voor het handhaven van de juiste temperatuur in de warme (caldarium) en warme (tepidarium) kamers. Het door de Romeinse ingenieurs ontwikkelde verwarmingssysteem was gebaseerd op het gebruik van holle vloeren die op gemetselde kolommen (pilae) waren geplaatst en muren met luchtkamers, opgebouwd uit keramische buizen (tubuli) die de circulatie van de warmte door de verschillende kamers vergemakkelijkten en deze warm hielden.

 

Aan deze kamers was een ruimte met een visgraatbestrating (opus spicatum) verbonden, evenals andere aanvullende ruimten voor recreatie, die rijkelijk waren bekleed met platen grijs marmer uit Algerije.

3. De Romeinse kweekvijvers van Baños de la Reina

 

De aanwezigheid van grote bassins in zee, uitgehouwen in de zandsteen die bekend staat als "pedra tosca", en die in de volksmond de "Baños de la Reina mora" (Baden van de Moorse Koningin) worden genoemd, hebben de naam gegeven aan de hele archeologische site.

 

Het complex, dat aan de kust zelf is opgegraven, bestaat uit een groot rechthoekig reservoir met een totale oppervlakte van 165 m. Het interieur was onderverdeeld door een reeks kleine, rechthoekige reservoirs. Het interieur was onderverdeeld door natuurstenen muren, waardoor zes bassins ontstonden die met elkaar verbonden waren door een opening in elk ervan. Het zeewater stroomde binnen via vier kanalen, eveneens uitgehouwen in de rots, waardoor het water vrij kon circuleren in alle bassins, en deze kanalen werden afgesloten met geperforeerde poorten, waardoor het water kon passeren en het niet stagneerde en de vissen niet uit het binnenste konden ontsnappen.

 

Hoewel deze kwekerijen of piscines betrekking hebben op het kweken van levende vissen, kunnen we niet uitsluiten dat ze gebruikt werden als watertuin voor het aanschouwen van de schoonheid van de zee, zoals in andere hoog-keizerlijke villa's in het Tyrreense gebied, waar deze faciliteiten, die duur waren om te bouwen en duur om te onderhouden, ook een teken waren van de macht en het sociale prestige van hun eigenaar.

 

Cantal Roig Strand

 

 

Klein en rustig strand gelegen naast de vissershaven en de Peñón de Ifach. Het heeft talrijke restaurants en is ideaal voor kinderen. Terwijl u zonnebaadt op het strand van Cantal Roig, kunt u kijken naar de aankomst van de boten in de haven na het vissen, de visveilingen meemaken of de plaatselijke gastronomie proeven in de omliggende restaurants.

 

-                    Locatie: naast de haven en Peñón de Ifach.

-                    Lengte: 200 m.

-                    Soort zand: fijn zand

-                    Soort water: kalm

-                    Onderscheidingen: Blauwe vlag

 

Puerto Blanco Strand

 


 

 

Een klein kiezel- en zandstrand, gelegen naast de oude jachthaven van Puerto Blanco.

 

-                    Locatie: in de jachthaven van Puerto Blanco.

-                    Lengte: 100 m.

-                    Breedte: 10 m.

-                    Soort zand: grof zand en kiezels.

-                    Soort water: kalm en met posidonia vegetatie.

 

 

OM DE BESTE APPARTEMENTEN TE HUREN OF TE KOPEN:

https://www.mercasa-calpe.com/

Comentarios